Svédmasszázs

Svédmasszázs egy kifejezetten testet átgyúró, izmokat jól megmozgató, erőteljesebben végzett masszázs. A 19. sz. végén egy svéd vívómester, Henrik Ling fejlesztette ki és határozta meg a svédmasszázs fogásrendszerét. A svédmasszázs egy igen kedvelt masszázsfajta hazánkban, de Európa szerte is. Rendkívül hatásosan alkalmazható az izomzat rengenerálódásában, melyet a svédmasszázs teljesen kipihentté tesz, oldva az izom minden merevségét, görcsös pontjait, csomóit, így az izomerő megnövekszik.

Kiknek ajánljanám a svédmasszázst?

Ajánljuk azoknak:

-- akik stresszes életvitelt folytatnak, alig van idejük saját magukra

-- akik aktív sportolók és a sportolás következtében testük fáradt, izmaik feszültek és kemények

-- azoknak, akik testmozgás hiányában szeretnék izmaikat átmozogtatni, megdolgoztatni a svédmasszázs által

-- akik testében sok a merevség, elég egy mozdulat és görcsbe rándul a test

-- akik nem akarnak mást, csak kiugrani a mókuskerékből pár órára és megpihentetni lelküket

Svédmasszázs egy kifejezetten testet átgyúró, izmokat jól megmozgató, erőteljesebben végzett masszázs. A 19. sz. végén egy svéd vívómester, Henrik Ling fejlesztette ki és határozta meg a svédmasszázs fogásrendszerét.

svédmasszázs egy igen kedvelt masszázsfajta hazánkban, de Európa szerte is. Rendkívül hatásosan alkalmazható az izomzat rengenerálódásában, melyet a svédmasszázs teljesen kipihentté tesz, oldva az izom minden merevségét, görcsös pontjait, csomóit (ún. fybromialgiás csomók), így az izomerő megnövekszik.

/Simítás/

svédmasszázs során az alábbi lépéssorokat alkalmazzuk:

-- simítás

-- dörzsölés

-- gyúrás

-- vibráció

-- ütögetés

Amikor valaki először látogat el hozzánk, célzott kérdések segítségével egy kis állapotfelmérést végzünk a masszázs kezdete előtt. Ennek célja az esetleges testi tünetek, fájdalmak, görcsök okának kiderítése, és egy kezelési terv meghatározása. Az első masszázs során kiderül, milyen rendszerességgel érdemes a svédmasszázst ahhoz igénybevenni, hogy a látható és érezhető változások megtörténjenek.

Hogy fájhat e a svédmasszázs?

A fájdalom masszázs közben függ az állapot súlyától, a fájdalom elhelyezkedésétől, az adott személy fájdalomtűrő képességétől. Alapvetően a fájdalom elenyésző, csupán a gócok környéke lehet érzékenyebb. Semmi esetre sem igaz, hogy a jó masszázs fájdalommal jár. Az azonban előfordulhat, hogy érezhető fájdalom, viszont a masszázs után eluralkodik a jóleső megkönnyebbülés érzése.

svédmasszázs hatáskifejtése

Egy szóval kidejezve: felszabadító. De nézzük a részleteket:

-- a svédmasszázs röviddel elkezdése után felmelegíti a testet. A helyi vérbőség fellazítja a kötőszövetet és az izomzatot, így a változás még könnyebben generálható.

-- az izomzat és a kötőszövet keringése felélénkül, könnyebben jut a szervezet és az izomrendszer oxigéndús vérhez. Az oxigén mindig lazít és oldja a merevséget, így ez most sokkal könnyebben megtörténik.

-- A svédmasszázs oldja a letapadásokat az izomzatban. A mindennapokban érezhető, amikor a hátizom mintegy fojtogatja a gerincoszlopot, erősen rátapad, görcsben tartja. Jelentkeik sokaknál az ún. banyapúp jelensége, a nyakcsigolyák körüli izomzat feltornyosulása. Ez mind azt mutatja, hogy izmaink összeugrottak és nem engednek ebből a görcsből. Itt már segítségre van szükség.

-- a svédmasszázs hatására az emésztőenzimek termelődése élénkül, a bélperisztaltika fokozódik, a szervezet emésztése serkentődik

-- a szövetközti pangó folyadékok, melyek sokszor ödémás, vizesedésre hajlamos végtagokat okoznak, a svédmasszázs hatására a kiválasztórendszerbe kerülnek, ahol vizelet formájában eltávoznak

-- a masszázs látványosan nyugtatja az idegrendszert, a szorongást, a félelmeket, a munkahelyi stressz következményeit

-- a masszázs fokozza a vérkeringést, így a sokakat fogságban tartó fejfájást és migrénes fájdalmakat megszünteti

-- a bőrt ért mechanikai hatások következtében a bőr méregtelenedik, sokkal rugalmasabbá válik, láthatóan megfiatalodik

 

/Gyúrás/

Kiknek ajánljuk a svédmasszázst?

Ajánljuk azoknak:

-- akik stresszes életvitelt folytatnak, alig van idejük saját magukra

-- akik aktív sportolók és a sportolás következtében testük fáradt, izmaik feszültek és kemények

-- azoknak, akik testmozgás hiányában szeretnék izmaikat átmozogtatni, megdolgoztatni a svédmasszázs által

-- akik testében sok a merevség, elég egy mozdulat és görcsbe rándul a test

-- akik nem akarnak mást, csak kiugrani a mókuskerékből pár órára és megpihentetni lelküket

Hogy történik a kezelés?

Tudjuk mennyire fontos, hogy a masszázs ideje alatt a teljes fizikai kényelem biztosított legyen. Ezért korszerű masszázságyakat biztosítunk a hozzánk érkező vendégek részére. Van szélesebb masszázságyunk is, ahol esetleg az erősebb testalkatú vendégeink még kényelmesebbnek érzik a fekvést a masszázs ideje alatt.

A komfortos érzés biztosítása érdekében a kellemesen meleg szobahőmérsékletet a masszázságy fölé elhelyezett melegítő infrapanel használatával biztosítjuk. A test így felülről is melegítve van. A panelt hűvösebb őszi, tavaszi és téli hónapokban használjuk.

svédmasszázs során krémet vagy aromaterápiás illóolajat alkalmazunk.  Ezek közül választhat a masszázskezelésre érkező vendég. A krémet azonban kiemelnénk, mert alkalmazása jobban lehetővé teszi az izomzat megmunkálását.

/aroma olajok, krémek/

 

masszázs időtartamát igazítjuk a problémához, illetve az igényekhez. Igénybevehető masszázsidőtartamaink:

-- 45 perces rész svédmasszázs (általában a derék, a hát és a nyak-vállöv masszázsa, vagy a lábak masszázsa, vagy a lábak hátsó felszínének és a hátnak a masszázsvagy talpmasszázs)

-- 60 perces svédmasszázs (általában a lábak hátsó felszínének+hátnak a masszázsa, beleértve a talpat is)

-- 90 perces teljes svédmasszázs (az egész test masszázsa, beleértve a talpmasszázst, az arcmasszázst, a karok masszázsát, a lábak és a hát masszázsát is)

svédmasszázst követően lehetőséget biztosítunk a fürdéshez (sampon, tusfürdő, törülköző, hajszárító, papucs rendelkezésre áll).

/Gyúrás/

 svédmasszázs ellenjavallatai

Svédmasszázs hatásmechanizmusa miatt egyes esetekben ellenjavalt, mivel olyan folyamatokat katalizál, amelyek hátrányosan hathatnak meglévő kóros állapotokra, illetve nőknél a menstruáció erősödéshez vezethet, terhesség esetén pedig a méh túlzott vérbősége ellenjavallt. 

Svédmasszázs az alábbi esetekben ellenjavallt: 

 1. Akut gyulladás, lázas állapot
 2. Kiterjedt, nedvedző, fekélyes bőrelváltozás
 3. Fertőző betegség (bőrgomba, TBC, himlők)
 4. Rosszindulatú daganat, közvetlenül műtét után
 5. Menstruáció (az elsõ 2 napon),  terhesség
 6. Elzáródott betegség (pl.: érszűkület, viszér, trombózis)
 7. Fokozott vérzékenység, haematóma (vérömleny) 
 8. Pszichiátriai esetek (skrizofrénia, epilepszia, klausztrofóbia)
 9. Cukorbetegség előrehaladott állapota (pl.: fekélyes alsó végtag, zöldhályog) 
 10. Magas vérnyomás, súlyos szívbetegségek (pl.: peacemaker), érelmeszesedés előrehaladott állapota
 11. Csonttörések, csontritkulás előrehaladott állapota, izületi instabilitás